Gebruikersgroepen

U kunt gebruikersgroepen definiëren door gebruikers te koppelen, rechten te definiëren en autorisaties te verlenen en gebruikersinterface-opties te configureren.

Beheer > Beveiliging > Gebruikersgroepen

Door gebruikersgroepen in te stellen kunt u personen die binnen de organisatie hetzelfde werk uitvoeren, in één keer dezelfde gebruiksrechten geven. In het systeem kunt u de kopgegevens en onderliggende gegevens van de ene gebruikersgroep naar de andere kopiëren. U kunt gebruikersgroepen desgewenst ook wijzigen.

Het systeem is geconfigureerd met twee gebruikersgroepen: R5, met daarin één gebruiker, en R5EMPTY, zonder enige gebruikers. De gebruikersgroep R5 heeft volledige toegang tot alle functies, inclusief gegevens-, systeem- en administratie-instellingen. Voor R5EMPTY zijn geen rechten gedefinieerd. Na installatie van Infor EAM moet u het gebruikerswachtwoord onmiddellijk aanpassen. Alleen de systeembeheerder mag toegang hebben tot deze gebruiker.

Zodra gebruikers zijn ingesteld voor een gebruikersgroep, kan de systeembeheerder die groep niet meer verwijderen. Infor raadt ten zeerste af om de voorgedefinieerde gebruikersgroepen R5 en R5EMPTY te gebruiken als standaardgebruikersgroepen. De mogelijkheid bestaat immers dat bij het upgraden van het systeem de menu's en autorisaties van deze twee groepen worden gewijzigd.

Na het instellen van nieuwe groepen systeemgebruikers kunt u op het scherm Gebruikersgroepen zichtbaar maken welke gebruikers aan de verschillende groepen zijn gekoppeld.

Voor het manipuleren van gegevens kunt u ook op schermniveau rechten instellen. Voor de beveiliging van de database en de integriteit van de gegevens is het belangrijk dat de juiste schermrechten worden toegewezen aan de gebruikersgroepen. U kunt de functies opgeven waartoe de gebruikersgroepen toegang hebben en u kunt aangeven op welk niveau ze elke functie kunnen gebruiken. U kunt de webservices opgeven waartoe gebruikersgroepen toegang hebben en u kunt aangeven op welk niveau ze elke webservice kunnen gebruiken. U kunt zelf configureren welk bedrijfsproces (opeenvolging van schermen) beschikbaar is voor elke gebruikersgroep.

Vervolgens kunt u op het tabblad Menu's van het scherm Gebruikersgroepen menu's instellen. Voor de beveiliging van de database en de integriteit van de gegevens is het belangrijk dat u de juiste menustructuur aanmaakt voor de gebruikersgroepen. In het systeem wordt de menustructuur weergegeven in een boomstructuur met drie niveaus: een niveau voor het hoofdmenu, een niveau voor de submenu's (vervolgmenu's) en een niveau voor de schermen. Het niveau voor het hoofdmenu kan maximaal zeven onderdelen bevatten. Het niveau voor het submenu kan maximaal dertig onderdelen bevatten. Deze onderdelen kunnen een combinatie zijn van mappen en schermen. Het niveau voor de schermen kan ook maximaal dertig onderdelen bevatten, maar deze onderdelen moeten schermen zijn.

Ten slotte kunt u op het tabblad Scanmenu's van het scherm Gebruikersgroepen scanmenu's instellen en prompts koppelen aan een menustructuur. In het systeem wordt de menustructuur weergegeven in een boomstructuur met drie niveaus: een niveau voor het hoofdmenu, een niveau voor de submenu's (vervolgmenu's) en een niveau voor de verzamelprompts.