Toelichting op voorraadwaardering op basis van tijd (LIFO/FIFO)
U kunt voorraadgegevens bijhouden op basis van een waarderingsmethode die uitgaat van prijzen. LIFO staat voor Last In First Out, oftewel 'nieuw voor oud': de nieuwe prijs krijgt voorrang op de oude prijs. FIFO staat voor First In First Out, oftewel 'oud voor nieuw': de oude prijs heeft voorrang op de nieuwe prijs. LIFO en FIFO zijn beide op tijd gebaseerde prijstypen. Wanneer de voorraad wordt uitgedrukt in FIFO-prijzen, moeten de eerst aangeschafte materialen eerst worden verbruikt, voordat de recenter aangekochte materialen worden gebruikt. Wanneer de voorraad wordt uitgedrukt in LIFO-prijzen, moeten de laatst aangeschafte materialen eerst worden verbruikt, voordat de materialen worden gebruikt die als eerste zijn ingekocht.
LIFO en FIFO zijn beide prijstypen voor magazijnen, waarbij het verplicht is om uw prijsniveau in te stellen op magazijnniveau. Het prijsniveau wordt bepaald door de installatieparameter PRICELEV. Deze parameter moet worden ingesteld op S voor prijzen op magazijnniveau (de S van 'store' ofwel magazijn).
U kunt LIFO of FIFO instellen als prijsberekening voor elk magazijn dat op het scherm Magazijnen wordt aangemaakt. Het blijft echter mogelijk om binnen een magazijn met LIFO/FIFO per artikel een ander prijstype op te geven, zoals gemiddelde prijs, laatste prijs of standaardprijs. Welk prijstype standaard wordt gebruikt voor een magazijn, wordt bepaald door de installatieparameter PRICETYP.
U kunt PRICETYP instellen op het scherm Installatieparameters. Maar deze parameter bepaalt alleen het prijstype dat standaard en automatisch wordt weergegeven bij Prijstype wanneer u een nieuw magazijn aanmaakt op het scherm Magazijnen. U kunt het prijstype desgewenst per magazijn aanpassen.
Wanneer u voorraad aanmaakt met een willekeurig prijstype via het scherm Artikelen of Objecten (voor objecten die worden gedefinieerd met de status In magazijn), wordt de tabel R5BINSTOCK aangepast (hoeveelheid wordt verhoogd). Tevens wordt een ontvangsttransactie aangemaakt in de tabel R5TRANSACTIONS en R5TRANSLINES. U kunt de ontvangsttransactie weergeven op het scherm Inkooporderontvangsten. Omdat voor alle ontvangsttransacties een leverancier nodig is, wordt voor deze ontvangst automatisch een asterisk (*) ingevuld als leverancier. Standaard wordt bij elk van deze ontvangsttransacties aangegeven dat het een voorraadinitialisatie betreft. Als u voor de prijsberekening met LIFO/FIFO werkt, wordt in de tabel R5FIFO bovendien een record aangemaakt voor alle voorraadinitialisaties. Dit moet ervoor zorgen dat het systeem de juiste prijs gebruikt bij alle toekomstige uitgiften van voorraadartikelen uit de magazijnen.
De tabel R5FIFO bevat het artikel, de prijs, de hoeveelheid, het magazijn en de transactiedatum voor elke ontvangsttransactie, alsmede de inkooporder en regel van de inkooporder voor alle LIFO-/FIFO-voorraad die op basis van een inkooporder is ontvangen. De transactiedatum is de datum waarop de goederen zijn toegevoegd aan de voorraad en hierop worden de toekomstige LIFO-/FIFO-transacties gebaseerd. Voor elke transactie die de voorraad verhoogt, maakt het systeem een nieuwe record in de tabel R5FIFO. Voor elke transactie die de voorraad verlaagt, zoekt het systeem de juiste record(s) om bij te werken of te verwijderen, gebaseerd op transactiedatum. In geval van FIFO-prijzen wordt de record gezocht die als eerste aan de voorraad is toegevoegd. In geval van LIFO-prijzen wordt naar de record gezocht die het meest recent aan de voorraad is toegevoegd.
Op het moment dat er transacties plaatsvinden waarbij de voorraad betrokken is, wordt de prijs van de materialen opnieuw gewaardeerd op basis van de LIFO-/FIFO-prijzen. De huidige prijs van LIFO-/FIFO-voorraad wordt getoond bij Voorraadwaarde op het tabblad Magazijnen van het scherm Artikelen. In de volgende scenario's vindt u meer informatie over de manier waarop prijzen worden bepaald voor verschillende typen voorraadtransacties bij een LIFO-/FIFO-berekening.
In de voorbeelden van elk van de volgende scenario's worden FIFO-prijzen gebruikt. Als u LIFO-prijzen gebruikt, worden de LIFO-prijzen in elk voorbeeld op dezelfde manier verwerkt. Voor de juiste berekening zoekt het systeem echter de record die het meest recent aan de voorraad werd toegevoegd, in plaats van de record die als eerste aan de voorraad werd toegevoegd.
Scenario 1: artikelen uitgeven voor werkorders (LIFO/FIFO)
Wanneer artikelen uit een magazijn worden uitgegeven voor een werkorder via het scherm Werkorders en wanneer u LIFO/FIFO gebruikt voor de prijsberekening, berekent het systeem de transactieprijs van de uitgegeven artikelen met behulp van de tabel R5FIFO. In dit geval wordt de basisprijs dus niet opgevraagd uit de tabel R5PARTS of R5STOCK.
Als u FIFO hebt geselecteerd voor de prijsberekening, zoekt het systeem het oudste artikel met de vroegste toevoegdatum in de tabel R5FIFO en wordt vervolgens gekeken of de gevraagde hoeveelheid van het artikel op de werkorder aanwezig is. Als de hoeveelheid van de eerste record onvoldoende is voor de gevraagde hoeveelheid van het artikel op de werkorder, wordt de beschikbare hoeveelheid van de eerste record gebruikt voor de werkorder en vervolgens wordt in de tabel R5FIFO gekeken naar de volgende record die aan de voorraad werd toegevoegd. Zo blijft het systeem artikelen zoeken en uitgeven vanuit de tabel R5FIFO het oudste artikel wordt eerst uitgegeven, totdat de gevraagde hoeveelheid van de werkorder is bereikt.
Het systeem registreert de transactieprijs van de LIFO-/FIFO-uitgifte voor de werkorder op basis van de prijs van het juiste artikel in de tabel R5FIFO. Als het systeem meer dan één record uit de tabel R5FIFO gebruikt om de gewenste hoeveelheid voor de uitgifte te bereiken, wordt de prijs van de uitgifte berekend op basis van het gewogen gemiddelde van de prijs van de R5FIFO-records die werden gebruikt om de hoeveelheid te bereiken. Het systeem voegt echter een record van de oorspronkelijke uitgifteprijs en -hoeveelheid van het uitgegeven artikel toe aan de tabel R5ISSUES, zodat de gegevens van de oorspronkelijke uitgifteprijs van een artikel bewaard blijven, mocht het in de toekomst nodig blijken om het uitgegeven artikel terug te brengen naar het magazijn. In het volgende voorbeeld vindt u meer informatie over de manier waarop het systeem omgaat met LIFO/FIFO bij het uitgeven van artikelen voor een werkorder.
Voorbeeld:
Uw prijsberekening is FIFO. U hebt een werkorder aangemaakt waarvoor 10 luchtfilters nodig zijn. Op dit moment zijn er 19 luchtfilters in voorraad. De filters zijn op verschillende datums toegevoegd en hebben verschillende prijzen. Op het moment van uitgifte bevat de tabel R5FIFO de volgende gegevens:
Toevoegdatum | Hoeveelheid in magazijn | Prijs |
---|---|---|
1 april 2002 | 4 | 7 euro |
7 mei 2002 | 3 | 8 euro |
10 juni 2002 | 8 | 16 |
25 juni 2002 | 4 | 18 euro |
De kolom Toevoegdatum in de tabel hierboven verwijst naar de datum waarop de goederen in de voorraad zijn ontvangen.
Om het gevraagde aantal luchtfilters voor de werkorder te bereiken zoekt het systeem de 4 artikelen die op 1 april 2002 zijn toegevoegd voor 7 euro per stuk. Er wordt een record voor 4 artikelen à 7 euro toegevoegd aan de tabel R5ISSUES en vervolgens wordt de record van de 4 artikelen à 7 euro verwijderd uit de tabel R5FIFO. Daarna gaat het systeem naar de 3 artikelen die op 7 mei 2002 zijn toegevoegd voor 8 euro per stuk. Er wordt een record voor 3 artikelen à 8 euro toegevoegd aan de tabel R5ISSUES en vervolgens wordt de oorspronkelijke record van de 3 artikelen verwijderd uit de tabel R5FIFO. Daarna gaat het systeem naar de 8 artikelen die op 10 juni 2002 zijn toegevoegd voor 16 euro per stuk. Er wordt een record voor 3 artikelen toegevoegd aan de tabel R5ISSUES en vervolgens wordt de hoeveelheid van de record van 10 juni 2002 veranderd in 5 in de tabel R5FIFO. Vervolgens wordt de uitgifte voor de werkorder aangemaakt en de transactieprijs van de uitgifte wordt berekend als volgt:
[(4 luchtfilters à 7 euro) + (3 luchtfilters à 8 euro) + (3 luchtfilters à 16 euro)] / 10 = 10 euro
Na uitgifte voor de werkorder bevatten de tabellen R5ISSUES en R5FIFO de volgende gegevens:
R5ISSUES | R5FIFO |
---|---|
4 luchtfilters à 7 euro | 5 luchtfilters à 16 euro |
3 luchtfilters à 8 euro | 4 luchtfilters à 18 euro |
3 luchtfilters à 16 euro |
Scenario 2: artikelen ontvangen (LIFO/FIFO)
Wanneer u artikelen voor de voorraad ontvangt via het scherm Inkooporderontvangsten terwijl u LIFO/FIFO voor de prijsberekening gebruikt, wordt automatisch een record voor het ontvangen artikel toegevoegd aan de tabel R5FIFO op het moment dat de ontvangst wordt goedgekeurd.
Bij het aanmaken en goedkeuren van een ontvangst via het scherm Inkooporderontvangsten wordt de aan de tabel R5FIFO toegevoegde voorraadrecord gekoppeld aan het artikel op de betreffende regel van de inkooporder. Bij het koppelen van de voorraadrecord aan de inkooporderregel in de tabel R5FIFO wordt de hoeveelheid van het ontvangen artikel geregistreerd voor de prijs per eenheid bij aanschaf. Deze prijs is inclusief belasting en/of alle eventuele extra kosten voor het artikel als u voor de artikelprijs hebt opgegeven dat deze prijs inclusief belasting en/of extra kosten is.
Scenario 3: artikelen retourneren van een werkorder naar een magazijn (LIFO/FIFO)
Wanneer artikelen van een werkorder worden geretourneerd naar een magazijn via het scherm Werkorders en wanneer u LIFO/FIFO gebruikt voor de prijsberekening, probeert het systeem een gelijkwaardige uitgifte te zoeken in de tabel R5ISSUES voor hetzelfde magazijn en artikel op basis waarvan de retour moet plaatsvinden. Het systeem probeert ook dezelfde werkorder en activiteit of object en project te vinden waarvoor het artikel oorspronkelijk werd uitgegeven. Als er een gelijkwaardige uitgifte in de tabel R5ISSUES aanwezig is, wordt voor de retourprijs dezelfde uitgifteprijs gebruikt. Als de gelijkwaardige uitgifte niet voldoende is voor de hele retourzending, wordt de resterende artikelhoeveelheid geretourneerd op basis van de huidige gemiddelde prijs.
Wanneer het systeem uitgiften zoekt voor de retourzending, worden de gebruikte uitgiften uit de tabel R5ISSUES verwijderd en wordt een record aan de tabel R5FIFO toegevoegd met de datum en tijd van de oorspronkelijke ontvangst zoals opgeslagen in de record in de tabel R5ISSUES. Als het systeem de hoeveelheid die moet worden geretourneerd niet kan bereiken met records uit de tabel R5ISSUES, wordt een nieuwe record aan de tabel R5FIFO toegevoegd. Voor de transactiedatum hiervan wordt de huidige systeemdatum en -tijd gebruikt. Als het systeem de uitgiften voor de te retourneren hoeveelheid heeft gevonden, wordt de hoeveelheid van de gebruikte uitgiften verwijderd uit of verminderd in de tabel R5ISSUES.
Het systeem berekent de transactieprijs van de LIFO-/FIFO-retourzending van een werkorder, object of project naar een magazijn op basis van het gewogen gemiddelde van de prijzen van de gebruikte artikelen uit de tabel R5ISSUES. Als er gelijkwaardige uitgiften bestaan om de geretourneerde hoeveelheid te bereiken, gebruikt het systeem de datum van de oorspronkelijke R5FIFO-records (opgeslagen in de kolom ISS_FIFODATE van de tabel R5ISSUES) als transactiedatum die wordt geregistreerd voor de record(s) die wordt (worden) toegevoegd aan de tabel R5FIFO voor de retourzending. Als er geen gelijkwaardige uitgiften bestaan om de retourzending mogelijk te maken, wordt de huidige datum gebruikt. In het volgende voorbeeld vindt u meer informatie over de manier waarop het systeem omgaat met LIFO/FIFO bij het retourneren van artikelen van een werkorder naar een magazijn.
Voorbeeld:
Uw prijsberekening is FIFO. U moet 10 luchtfilters retourneren van een werkorder naar een magazijn. Op het moment van retour bevatten de tabellen R5ISSUES en R5FIFO de volgende gegevens:
R5ISSUES (voor deze werkorder) | R5FIFO |
---|---|
3 luchtfilters à 8 euro op 4 mei 2002 | 1 luchtfilter à 8 euro op 7 mei 2002 |
5 luchtfilters à 10 euro op 1 april 2002 | 2 luchtfilters à 7 euro op 29 mei 2002 |
2 luchtfilters à 9 euro op 1 juni 2002 |
De datum in de kolom R5ISSUES in de tabel hiervoor is de datum waarop de goederen in de voorraad werden ontvangen.
Om het juiste aantal voor de retourzending te bereiken zoekt het systeem de 5 artikelen die op 1 april 2002 aan R5ISSUES zijn toegevoegd voor 10 euro per stuk. De artikelen worden geretourneerd van werkorder naar magazijn, er wordt een record voor 5 artikelen à 10 euro toegevoegd aan de tabel R5FIFO en vervolgens wordt de record van de 5 artikelen à 10 euro verwijderd uit de tabel R5ISSUES. Het systeem zoekt vervolgens de 3 artikelen die op 4 mei 2002 aan R5ISSUES zijn toegevoegd voor 8 euro per stuk. De artikelen worden geretourneerd van werkorder naar magazijn, er wordt een record voor 3 artikelen à 8 euro toegevoegd aan de tabel R5FIFO en vervolgens wordt de oorspronkelijke record van de 3 artikelen verwijderd uit de tabel R5ISSUES.
Er zijn geen gelijkwaardige uitgiften meer over om de geretourneerde hoeveelheid te bereiken, terwijl er nog steeds 2 artikelen nodig zijn, want er worden 10 stuks geretourneerd. Daarom zoekt het systeem nu de records die in de tabel R5FIFO aanwezig waren vóór de retourzending en wordt het gewogen gemiddelde berekend van de prijs van de artikelen. Deze berekening gaat als volgt:
[(1 luchtfilter à 8 euro) + (2 luchtfilters à 7 euro) + (2 luchtfilters à 9 euro)] / 5 = 8 euro
De resterende 2 artikelen worden geretourneerd met een prijs van 8 dollar en er wordt een nieuwe record van 2 artikelen à 8 dollar toegevoegd in de tabel R5FIFO.
Het systeem berekent de transactieprijs van de retour als volgt:
[(5 luchtfilters à 10 euro) + (3 luchtfilters à 8 euro) + (2 luchtfilters à 8 euro)] / 10 = 9 euro
Wanneer de retourzending van werkorder naar magazijn helemaal voltooid is, bevatten de tabellen R5ISSUES en R5FIFO de volgende gegevens:
R5ISSUES | R5FIFO |
---|---|
5 luchtfilters à 10 euro op 1 april 2002 | |
3 luchtfilters à 8 euro op 4 mei 2002 | |
1 luchtfilter à 8 euro op 7 mei 2002 | |
2 luchtfilters à 7 euro op 29 mei 2002 | |
2 luchtfilters à 9 euro op 1 juni 2002 | |
2 luchtfilters à 8 euro op 4 juni 2002 (De transactiedatum voor deze record wordt bijgewerkt met de huidige systeemdatum en -tijd.) |
Scenario 4: Prijsberekening bij transacties tussen magazijnen (LIFO/FIFO)
Met de volgende schermen kunt u tussen magazijnen verplaatsen: het scherm Snel verplaatsen naar ander magazijn, het scherm Artikelen uitgeven naar ander magazijn, het scherm Aanvragen tussen magazijnen onderling en het scherm Ontvangsten van magazijnen onderling. Voor de transactie tussen magazijnen worden twee transactieregels aangemaakt. Eerst wordt een uitgiftetransactie aangemaakt in het magazijn dat de artikelen uitgeeft. Tevens wordt een ontvangsttransactie aangemaakt in het ontvangende magazijn. Als u LIFO/FIFO gebruikt voor de prijsberekening bij het verplaatsen van artikelen tussen magazijnen, wordt in de tabel R5FIFO ook een record aangemaakt voor het ontvangende magazijn. Voor deze uitgiftetransactie wordt echter geen record aangemaakt in de tabel R5ISSUES voor het uitgevende magazijn.
Om te voorkomen dat er voor materiaalverplaatsingen tussen magazijnen transacties worden aangemaakt die resulteren in een prijs van nul, moet u een waarde invoeren bij Prijs op het moment dat u een artikel uitgeeft via het scherm Snel verplaatsen naar ander magazijn.
Bij Prijs wordt automatisch de gemiddelde LIFO-/FIFO-prijs van het artikel in het uitgevende magazijn ingevuld. U kunt de Prijs desgewenst wijzigen. De prijs van de uitgiftetransactie in het magazijn van uitgifte is gelijk aan de gemiddelde prijs van de records in de tabel R5FIFO die verband houden met de verplaatsing.
Als het artikel dat wordt verplaatst nog niet bestaat in het magazijn van ontvangst, wordt een nieuwe record voor het artikel en ontvangende magazijn toegevoegd aan de tabel R5FIFO. De prijs die hierbij wordt gebruikt, is de waarde die is ingevoerd bij Prijs op het scherm Snel verplaatsen tussen magazijnen of het scherm Inkooporderontvangsten. Het systeem maakt bovendien een ontvangsttransactie aan voor de verplaatste hoeveelheid en de bij Prijs ingevoerde waarde.
Scenario 5: prijsberekening bij retourzendingen naar de leverancier (LIFO/FIFO)
Wanneer artikelen die met een inkooporder zijn gekocht, worden geretourneerd van een magazijn naar een leverancier via het scherm Retours leverancier en wanneer u LIFO/FIFO gebruikt voor de prijsberekening, probeert het systeem een record te vinden van hetzelfde artikel op de oorspronkelijke inkooporderregel op basis waarvan de retourprijs van het artikel moet worden berekend in de tabel R5FIFO. Als het systeem in de tabel R5FIFO een record vindt van het artikel op de inkooporderregel, wordt de oorspronkelijke prijs van het artikel op de inkooporderregel gebruikt als retourprijs. Als de geretourneerde hoeveelheid niet volledig kan worden bereikt met het aantal artikelen van de inkooporderregel in de tabel R5FIFO, gaat het systeem gewoon door met zoeken naar overeenstemmende records in de tabel R5FIFO, totdat de juiste hoeveelheid is bereikt.
Als er onvoldoende records worden gevonden om de hoeveelheid te bereiken, wordt de openstaande hoeveelheid voor de retourzending verder volgemaakt op basis van andere beschikbare records van hetzelfde artikel in de tabel R5FIFO. Deze records zijn dan dus niet gekoppeld aan de oorspronkelijke inkooporderregel waarvoor u artikelen retourneert. Het systeem gebruikt echter wel de juiste eerste of laatste record, afhankelijk van het gekozen prijstype, LIFO of FIFO. De hoeveelheid van alle records uit de tabel R5FIFO die zijn gebruikt om het retouraantal te bereiken, wordt verwijderd of verminderd.
In het volgende voorbeeld vindt u meer informatie over de manier waarop het systeem omgaat met LIFO/FIFO bij de prijsberekening van retourzendingen naar de leverancier.
Voorbeeld:
Uw prijsberekening is FIFO. U wilt 10 luchtfilters terugsturen die oorspronkelijk werden ingekocht op inkooporder 10003 voor een prijs van 8 euro per stuk. Op het moment van retourzending bevat de tabel R5FIFO de volgende gegevens:
Toevoegdatum | Hoeveelheid in magazijn | Prijs | Nummer inkooporder |
---|---|---|---|
1 april 2002 | 2 | 18 euro | |
7 mei 2002 | 9 | 8 euro | 10003 |
10 juni 2002 | 8 | 9,50 euro | 10004 |
De kolom Toevoegdatum in de tabel hierboven verwijst naar de datum waarop de goederen in de voorraad zijn ontvangen.
Het systeem zoekt de 9 artikelen à 8 euro van de oorspronkelijke inkooporder met het nummer 10003 en verwijdert deze record uit de tabel R5FIFO, omdat er voor dit artikel voor deze record in R5FIFO geen hoeveelheid meer over is.
Er zijn geen overeenstemmende records voor het artikel op een inkooporderregel waarmee de te retourneren hoeveelheid kan worden bereikt, en er is nog steeds 1 artikel nodig om 10 te bereiken. Het systeem gaat dus naar de eerste record van 2 artikelen à 18 euro (in de voorraad ontvangen en aan de tabel R5FIFO toegevoegd op 1 april 2002). Het systeem verandert de hoeveelheid van 2 in 1 voor de retourzending. De hoeveelheid wordt voor de retour gewijzigd van 2 in 1. Het laatste artikel wordt geretourneerd voor een prijs van 18 euro.
Het systeem berekent de prijs van de retour als volgt:
[(9 luchtfilters à 8 euro) + (1 luchtfilter à 18 euro)] / 10 = 9 euro
Wanneer de retourzending van magazijn naar leverancier helemaal voltooid is, bevat de tabel R5FIFO de volgende gegevens:
Toevoegdatum | Hoeveelheid in magazijn | Prijs | Nummer inkooporder |
---|---|---|---|
1 april 2002 | 1 | 18 euro | |
10 juni 2002 | 8 | 9,50 euro | 10004 |
Scenario 6: Prijsberekening bij ontvangsten van interne reparaties (LIFO/FIFO)
De prijsberekening bij de ontvangst van onderdelen die intern gerepareerd zijn, verloopt grotendeels op dezelfde manier als een normale ontvangst van een leverancier. Zie scenario 2. Repareerbare reserveonderdelen kunnen intern of extern worden gerepareerd. Welke schermen u gebruikt voor de ontvangst van de te repareren onderdelen en het ontvangstproces hangt af van de plaats waar het artikel wordt gerepareerd: extern of intern. Wanneer u ontvangsten aanmaakt voor intern gerepareerde artikelen, gebruikt u het scherm Ontvangsten interne reparatie. Wanneer u ontvangsten aanmaakt voor extern gerepareerde artikelen, gebruikt u het scherm Inkooporderontvangsten. In de volgende voorbeelden vindt u meer informatie over de manier waarop het systeem omgaat met LIFO/FIFO voor intern en extern gerepareerde artikelen.
Voorbeeld 1
U ontvangt een artikel dat intern gerepareerd is. Het systeem werkt de beschikbare hoeveelheid die van het artikel in voorraad is bij met de ontvangen hoeveelheid en voegt een record voor het artikel en de Reparatiekosten toe aan de tabel R5FIFO op het moment waarop de ontvangst voor de interne reparatie wordt goedgekeurd.
Voorbeeld 2
U ontvangt een artikel dat extern gerepareerd is. Het systeem werkt de beschikbare hoeveelheid die van het artikel in voorraad is bij met de ontvangen hoeveelheid en voegt een record voor het artikel en de prijs per eenheid van de ontvangst toe aan de tabel R5FIFO op het moment waarop de ontvangst voor de inkooporder wordt goedgekeurd.
U kunt de voorraadwaardegegevens van transacties voor alle LIFO-/FIFO-voorraad weergeven en/of bewerken op het tabblad Voorraadwaarde van het scherm Artikelen.
Scenario 7: prijsberekening van positieve en negatieve aanpassingen (LIFO/FIFO)
Bij het aftekenen van voorraadcontroles en het bijwerken van aantallen via het scherm Fysieke inventarisatie, wordt de LIFO-/FIFO-prijsberekening van negatieve aanpassingen op dezelfde manier toegepast als bij een normale uitgifte.
Voor positieve aanpassingen wordt de gemiddelde prijs berekend van het artikel in het magazijn dat bij de voorraadcontrole wordt aangepast. Aan de tabel R5FIFO wordt vervolgens voor de hoeveelheid van de positieve aanpassing een record toegevoegd voor de berekende gemiddelde prijs en een transactierecord voor de positieve aanpassing.
Voor repareerbare reserveonderdelen die zijn afgevoerd wordt de prijs niet bijgewerkt bij externe of interne reparaties.